fbpx
Faktisk sidder jeg her og tænker; burde jeg overhovedet skrive dette indlæg om hunde? Ja, det burde jeg. Der hersker så stor tvivl om, hvad der er hvad inden for hundeverdenen.

 

Der bliver talt om att dominere sin hund, alpha, lederskab, at hunden er som en baby, der skal trøstes, at hunden skal belønnes for at tage kontakt, og at vi skal lære hunden med kommando at sidde stille i længere tid.

Ja undskyld mine host her, men jeg synes, at debatten har taget en smule overhånd. I min verden så er det hundeejerens opgave at GUIDE sin hund. At guide sin hund til hvad der kan betale sig for den og skabe rammer for, at hunden kan slappe af og ikke altid være ‘på arbejde’ med at holde øje med, hvad vi vil.

Hunden vil ikke andet end at være sammen med os
Hunden vil ikke andet end at være sammen med os, og når den forstår, hvad der skal til og hvordan for at den kan være det, så får vi en trofast følgesvend som ikke har behov for:

  • at overfalde vores gæster og savle dem i hele ansigtet
  • at være nervøs når vi skal afsted og hunden skal være alene hjemme
  • at gø ad alle andre hunde og ejere på træningspladsen
  • at trækker overdrevet i snoren så gåturen ikke længere er en nydelse
  • at være i konstant stress og måske vente på kommandoer

Jeg kunne aldrig finde på at bide min hund i øret
Jeg arbejder med en metode, som mange åbenbart tror handler om at dominere hunden, dvs. bide den i øret, trygge hunden ned i gulvet osv. fordi jeg arbejder med ulvenes instinkter og kommunikationssprog.

Jeg kunne ALDRIG finde på at anvende de såkaldte hårde metoder på min hund. Det ville aldrig virke.

Min hund kræver:

  • tillid
  • respekt
  • tryghed

Personligt ville jeg aldrig føle mig tryg med en leder, der ikke forstod mig og til og med bed mig i øret og skældte mig ud, når jeg gøede ad gæsterne.

Lederskab handler om venlighed, tryghed og guidning
Nej en leder er en person, som er venlig, bestemt og dygtig til at guide. Guide en hund i denne verden, skabt af mennesker, så hunden kan slappe af og tage egne beslutninger.

Så hunden ikke hele tiden venter på næste kommando. For sagen er den, at jeg tror vi glemmer hvorfor vi købte hund, hvis vi hele tiden tænker på at stimulere, aktivere og være igang.

Hunde er fantastiske flokdyr, som elsker at slappe af og lave ingenting. De er også stærke atleter, der vil spore og arbejde. Det kræver en balance, der hos mig starter med at forstå, hvordan hunden kommunikerer med os.

Som min kollega Mervi Kärki siger: Det er ikke en krig der skal vindes. Det er en relation der skal bygges op.