fbpx

Som os mennesker kan dyr komme ud for traumer – store som små. Det gælder også din hund.

Men hvad er et traume?

Og hvordan genkender du signalerne hos din hund, hvis den har været udsat for et traume?

Her kan du blive klogere på, hvilke 5 tegn hos din hund, der indikerer, at din hund har oplevet et traume. Kun derigennem kan du hjælpe den til at overkomme sit traume og blive stressfri i hverdagen.

Men først: Hvordan får din hund et traume?

Et traume er en tilstand hos din hund, der opstår, hvis den oplever noget, den opfatter som voldsomt. Noget der har givet din hund et chok. Oplevelsen sætter sig som spor i din hunds personlighed og påvirker måden den “klarer sig” i forskellige situationer.

Det kan være situationer som f.eks:

  • på træningspladsen
  • i udstillingsringen
  • ved hundemøder på gåturen
  • når der kommer gæster – både personer og hunde
  • når det tordner udenfor

Samlet kan man sige, at et traume påvirker hunden i de situationer, hvor den bruger sit indre kompas til at navigere for at tackle netop denne situation. Har din hund nogle voldsomme oplevelser eller et chok med i bagagen, vil det påvirke dens indre kompas.

Stof til eftertanke…

Tænk over hvordan din hund håndterer forskellige situationer i jeres hverdag? Er den glad? Frustreret? Stresset? … eller bange?

Når du ved, om din hund har oplevet et traume, kan du hjælpe den

Ja, vores hunde har følelser.

Ja, vores hunde kan huske ting.

Ja, vores hunde lever i nuet og er klar til at ændre på gammel adfærd, oplevelser og traumer med vores hjælp.

5 tegn på at din hund har været ude for et traume:

  1. Din hund er svær at få kontakt med i visse situationer – den kan begynde at halse, pive eller endda gø i situationer, hvor du ikke selv mærker noget.
  2. Din hund overreagerer i mødet med andre hunde – nærmest hyler, skriger og gør hysterisk, når mødet finder sted (måske endda også når I møder andre mennesker).
  3. Din hund gemmer sig eller bakker hver gang, du vil i kontakt med den, selv om du aldrig har været hårdhændet ved din hund.
  4. Din hund vil ikke med ud på gåtur eller lege med dig. Hunden ligger bare på gulvet og kigger ud i luften.
  5. Din hund gør hele tiden, når I har gæster – måske endda også når du f.eks. taler i telefon.

Samtlige 5 tegn har én ting til fælles: Hunde der opfører sig sådan er ude af balance og har stress i kroppen.

Når du oplever et eller flere af disse tegn hos din hund, er det fordi den forsøger at flygte, komme væk eller afværge en situation, som minder den om noget, den kan have oplevet tidligere. Det er ikke sikkert, din hund kan huske oplevelsen, men følelsen ligger i dens nervesystem.

Og så er den stresset – meget stresset.

For desværre ja, så går traumer og stress ofte hånd i hånd.

Hvis hunden har oplevet noget traumatisk og ikke fået bearbejdet oplevelsen, kan det sætte sig som stress og skabe en blokering. Her vil du opleve, at hunden reagerer, inden den er havnet i situation – bare for at være på den sikre side. Præcis som med os mennesker.

Men hvordan skal jeg hjælpe min hund med traumer?

Svaret til dette er simpelt:

Ved at dykke ned i årsagen.

Du kan symptombehandle her fra og til evigheden, men hvis du ikke kender årsagen, har du et problem.

Så vil symptomerne måske endda blive værre. Et eksempel på det er, hvis hunden til at starte med er bange for torden og så videreudvikler den frygt til også at blive bange for regn og blæst.

Jeg har selv en hund, der bærer på et traume.

På baggrund af de erfaringer og min viden inden for metoden Amichien Bonding kommer her mine 3 gode råd til dig med en hund, du mistænker har oplevet et traume:

  1. Vær meget opmærksom på din hund og prøv at forstå, hvad den forsøger at kommunikere – eller få hjælp fra andre til dette. Nogle gange er det svært selv at se sin hund med nye øjne, da man kan være låst fast i sin opfattelse af hund
  2. Undersøg hvad årsagen kan være til, at din hund opfører sig som den gør. Kan du spørge tidligere ejere eller internatet, hvor hunden kommer fra? Kan du selv komme på oplevelser i din hunds liv, du ikke tidligere har tænkt som voldsomme, men måske kan være årsagen?
  3. Opnå en dybere forståelse for din hund – prøv at se vores menneskeskabte verden fra din hunds øjne. Hvordan kan du få værktøjer til at arbejde med din hund på dens præmisser? Hvordan kan du styrke jeres relation?

Tip:
Undgå at give din hund beroligende medicin i længere tid, da det bare en en midlertidig løsning. Undersøg i stedet mulighederne for CBD olie til hunde – og følg mine 3 råd ovenfor for at få løst udfordringen en gang for alle. Og husk! Du skal selvfølgelig altid opsøge din dyrlæge, hvis du er bange for, at din hund er syg eller har smerter.

At få opløst din hunds traume vil uden tvivl gøre livet lettere for både din hund og dig selv.

Jeg ønsker jer alt det bedste!