fbpx

Hvorfor er det vigtigt at træne din hund til at være alene hjemme og vide, hvad du signalerer, når du lader din hund være alene hjemme?

Også hvis din hund ikke har “problemer”?

Som med alt andet vil vi gerne forebygge, at du og din hund ikke får problemer, når din hund skal være alene hjemme, f.eks. når du skal ud og købe ind. Det skal føles trygt for både din hund og dig…

Når jeg læser om alene-hjemme-træning af hunde på nettet, bliver der ofte forklaret, hvordan du skal gøre:

  • træn at lade din hund være alene hjemme i kort tid ad gangen
  • træn flere gange om dagen, så din hund vænner sig til, at du er væk i korte perioder
  • vær konsekvent, så du ikke får en hund med separationsangst og sørg for at øge perioderne, du er væk

MEN det jeg savner er at få vejledning i er, HVORDAN jeg skal gøre, når jeg går fra min hund (seperation) og kommer hjem igen (genforening).

Det er nemlig her du kommunikerer med din hund og bygger det solide fundament, der sikrer, at din hund ikke får problemer med at være alene hjemme.

Genforeningen er utrolig vigtig

Du kan træne så meget du vil, gå ind og ud flere gange om dagen og stadig have problemer med, at din hund ikke kan være alene hjemme. Hvis du ikke har indsigt i, hvordan du genforenes med din hund efter en separation (været bag en dør eller væk fra hjemmet), lykkes du ikke med din alene-hjemme-træning. I hundens øjne er dette det vigtigste i hele alene-hjemme-træningen af din hund.

Det er ikke unormalt i din hunds øjne, at nogen forlader flokken

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er unormalt i din hunds øjne, at I ikke er sammen hele tiden. Men hvis du (ubevidst) har givet din hund information om, at den skal passe på dig (beskytte dig, vogte dig), så kommer din hund til at få det svært, når du forlader hjemmet. Ikke fordi den er trist. Det er menneskefølelser, vi tillægger hunden. Men fordi din hund går i panik. Du har givet din hund ansvar for dig og din overlevelse, og når du lukker døren i ansigtet på din hund, kan den ikke beskytte dig mod eventuelle farer.

Din hund ved ikke, hvad der sker bag døren

Din hund har ikke evnen til at tænke og analysere. Den ved ikke, at du tager på arbejde. Den ved ikke, at du har været ude og købe hundemad. Den har ingen anelse om, hvor du er taget hen, og hvornår du kommer tilbage.

Hvis du har en hund med separationsangst, er det en god idé at hjælpe din hund. Det kommer ikke til at gå væk af sig selv. Og selv om din hund virker rolig i situationen – hvorfor så ikke give din hund den rette information om, at den ikke behøver passe på dig, når du forlader hjemmet?

 

Du kommer og går som du vil – sådan træner du din hund til at være alene hjemme

Jeg foreslår, at du gør følgende for at skabe gode rutiner, når du lader din hund være alene hjemme – det gælder også hvalpe:

  • Begynd med at lukke alle døre, så ofte du kan. Hver gang du går ind i et andet rum, lukker du døren – også selv om det blot er få sekunder, du er væk.
  • Hver gang du lukker en dør, så lad være med at kigge på din hund. Du spørger jo ikke din hund, om du f.eks. må få lov at gå på toilettet vel?
  • Hver gang du kommer ud igen (genforenes med din hund), venter du med at kigge på din hund, klappe den eller tale til den – også selv om hunden står og stirrer på dig. Kald på din hund, når den er faldet til ro = lader dig være i fred og måske endda har lagt sig. Få din hund til at komme hen til dig ved en indkaldning. Undgå at gå frem og klappe din hund.
  • Udvid alene-hjemme-træningen til, at du forlader hjemmet i korte stunder og hav samme struktur her. Kig ikke på din hund og sig: “Jeg kommer straks”, ell. lign. Her taler vi om sekunder eller få minutter uden at gå for hurtigt frem.

Sådan gør du i et godt stykke tid.

6 tips der gør alene-hjemme-træningen nemmere

Tip #1: Giv din hund trygge rammer
Sørg for at din hund ikke har for stort et område at færdes på, når den er alene hjemme. Hunde kan lide mindre områder – og gerne uden for mange vinduer.

Tip #2: Prøv ikke at distrahere din hund
Jeg ville ikke efterlade mad, ben ell. lign. for at distrahere min hund, når den skal være alene hjemme. Ofte bliver det værre, når vi forsøger at “narre” hunden. Din hund kan også skade sig selv, når den f.eks. spiser et ben, når den er alene hjemme, og mange hunde rører alligevel ikke deres mad, når ejeren ikke er i nærheden. Det uddyber jeg en anden gang…

Tip #3: Husk at være rolig
Hvis du føler dig stresset, har travlt ell. lign., så vent med at efterlade din hund. Træk vejret, stop op – uden at stirre på din hund. Tag hånd om dig selv, og når du føler dig rolig, kan du igen begynde alene-hjemme-træningen med din hund.

Tip #4: Hav ikke travlt
Jeg kan ikke fortælle dig, hvor lang tid, det vil tage, før din hund kan være alene hjemme i længere tid. Alt afhænger af kommunikationen mellem dig og din hund. Du vil kunne mærke, når din hund er klar. Hvis du ikke har travlt, kommer I til at lykkes meget bedre. Sørg derfor for, at der er tid nok, når du skaffer en hvalp eller en omplaceringshund. Det vil sige: Sørg for, at du kan være hjemme i et stykke tid og være fleksibel, så du kan opbygge en tryg platform for alene-hjemme-træningen af din hund.

Tip #5: Vær tålmodig og konsekvent
Begynd ikke at ændre måden, hvorpå du træner din hund i at være alene hjemme, fordi det går for langsomt. Konsekvens giver tryghed, også selv om det tager tid. Falder vi tilbage på her-og-nu-løsninger, bliver din hund forvirret, og så gør vi mere skade end gavn.

Tip #6: Fjern halsbånd og snor
Lad aldrig din hund være alene hjemme med snor eller halsbånd på. Din hund kan komme til skade, hvis den sidder fast i noget.

 

En hund ved, at flokmedlemmer efterlader flokken, men den vil helst have, at du er hjemme hele tiden. Sådan fungerer det desværre ikke i vores verden.

Skab ro hos dig selv, din hund (og dine naboer). Når du ændrer din adfærd, vil din hund også ændre sin adfærd. Vi hundeejere skal vise vejen.

Vi lever i en verden skabt af os mennesker. Det er vores ansvar at give vores hunde et stressfrit liv.